maandag 4 februari 2013

Publicaties

Publicaties

Geplaatst door: november 1, 2010
Publicaties
De Algemeen Cultuurhistorische Stichting Gemeente Boxmeer, voorheen Stichting Cultureel Erfgoed Boxmeer en nu over gegaan in de Stichting Museum Gemeente Boxmeer heeft een aantal boeken gerealiseerd.
Rombout Jan Rombout
Een Nijmeegs kunstenaar aan het werk in Boxmeer en het Land van Cuijk e.o.

Rombout2 Jan Rombout

Jan Rombout, *06-10-1920, te Nijmegen, †23-04-1987, te Nijmegen
was een begaafd Nijmeegs graficus die graag in onze contreien werkte. Hij vereeuwigde vele karakteristieke plekjes in Boxmeer en het Land van Cuijk in tekeningen, etsen en aquarellen.
“Jan Rombout komt in toon over als een navolger van de achttiende eeuwse tekenaar-verslaggevers. Er is een onvervalste romantiek te bespeuren, met verdroomde straatjes, steegjes en poortjes (…) De veelzijdigheid binnen zijn illustratieve inslag staat onomstotelijk vast. Die veelzijdigheid krijgt nog een extra dimensie door de technische middelen die Jan Rombout hanteert. Etsen op zink, etsen op plexiglas, gouaches, pentekeningen, reliëfdrukken: ze behoren tot het arsenaal dat Jan Rombout hanteert.” (Koos Tuitjer, recensie nov. 1974)
————————————————————————————-
Eeuwen Door de eeuwen heen.
In dit boek is een publicatie( 80 blz.) opgenomen, geschreven door Ron Fierst en Dick Reijnen, met een overzicht en een beschrijving van 40 jaar archeologische waarnemingen in de Gemeente Boxmeer, door amateur archeoloog Dick Reijnen voorzien van een groot aantal foto's en afbeeldingen. In dit boek is ook een publicatie( 50 blz.) opgenomen met een overzicht en een beschrijving van de muntgeschiedenis van Brabant en Huis Bergh door Ron Fierst van Wijnandsbergen.
————————————————————————————-
Peelen Pastoor Dr. Anthonius Willem Peelen , *1601 - †1667.
Dr. Peelen was Pastoor, Deken, Officiaal en Arts en is voor Boxmeer van grote betekenis geweest.
Hij is ook de schrijver van De Kroniek van de Parochie Boxmeer. Hij woonde, werkte en leefde op zijn landgoed Elsendael.
————————————————————————————-
Kerken Kastelen, Kerken, Kapellen, Kloosters.
Kastelen, Kerken, Kapellen, Kloosters in de Gemeente Boxmeer.
Een historisch overzicht van de wereldlijke en kerkelijke gebouwen.
————————————————————————————–
Muziek Gezicht van de muziek in de Gemeente Boxmeer
Een overzicht van de muzikale geschiedenis in de 11 kerkdorpen van de Gemeente Boxmeer.In de 19e eeuw vond een verschuiving plaats naar een bredere laag van de bevolking via bedrijfsharmonieën, arbeidersverenigingen en koorzang door de werkende stand. Overal zag je al of niet verplaatsbare muziektenten of kiosken verschijnen waardoor een goede wisselwerking met het publiek groeide. Vam elk dorp wordt de harmonie en de fanfare beschreven, verlucht met nostalgische foto's.
————————————————————————————–
Voor meer informatie en voor bestellingen zie:
Voor een overzicht regionale uitgaven op de site van de Boekhandel, klik op Van Dinter Media.

Musea in de regio:


U kunt de bewuste sites openen door op het item te klikken.
KASTEELMUSEUM BOXMEER
In het Kasteelmuseum in Boxmeer wordt op verrassende wijze de rijke historie van het kasteel, zijn voormalige adellijke én zijn huidige religieuze bewoners, belicht.


STORK MUSEUM
De Stichting Erfgoed Stork Boxmeer komt elke donderdagmiddag bijeen om te werken aan de inrichting van het museum. Het pand gelegen aan de Handelsstraat naast het hoofdkantoor van Marel, waarvan het voormalige Stork PMT onderdeel is, werd door de directie ter beschikking gesteld. De doelstelling is, uitzoeken, conserveren, behouden.
Het is de bedoeling om het museum open te stellen voor intern gebruik, er worden bijeenkomsten gehouden en vergaderingen met relaties.
Ben Kruitbosch is conservator van het museum.
De film is gemaakt door de BLOS Boxmeer
LIBERTY PARK OVERLOON MARSHALL MUSEUM
Oorlog hoort in een museum thuis. Dát is de boodschap van het Liberty Park in Overloon. In het museum in dit mooie en bosrijke park beleeft u de bezetting en de vervolging, maar ook het verzet en D-Day. En natuurlijk ook de Slag om Overloon tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Als bezoeker wordt u uitgenodigd om mee te denken over oorlog en onderdrukking. Hoe ver mag je als het gaat om het behouden en desnoods terugwinnen van vrijheid?
MUSEUM CEUCLUM CUIJK
Museum Ceuclum, gehuisvest in een 500 jaar oude toren, belicht de geschiedenis van Cuijk aan de hand van archeologische vondsten, documenten, foto's en tekeningen.
Museum Ceuclum heeft zich tot doel gesteld om de geschiedenis van Cuijk en het omliggende gebied te presenteren. Daarbij maakt het museum gebruik van stukken, die afkomstig zijn van de Foto Archief Dienst Cuijk, Het Streekarchief en de Werkgroep Archeologie Cuijk, musea en particuliere verzamelingen.
NATIONAAL VEETEELT MUSEUM BEERS
Het Nationaal Veeteelt Museum heeft als belangrijkste doelstelling een unieke representatieve cultuurhistorische collectie op het gebied van de Nederlandse fokkerij en ki van alle landbouwhuisdieren duurzaam ter beschikking te stellen. Dit niet alleen voor de veeteeltsector, maar vooral ook voor grote groepen belangstellenden ter vermaak, informatie, educatie en voor onderzoek. Het museum wil de sector en het publiek door de inhoud en de wijze van presenteren uitdagen en confronteren met de manier waarop veeteelt plaatsvindt.
MUSEUM GRAVE GRAAFS MUSEUM
Het Graafs Museum (gevestigd in de Hampoort) is een initiatief van de Stichting "Graeft Voort". In het Hampoort vindt u archeologische vondsten, gravures, tekeningen, foto's, maquettes en nog vele andere zaken, die samen het verhaal vertellen van de stad Grave, de kerkdorpen Gassel, Escharen en Velp (N.-B.) en hun inwoners vanaf de vroegste tijden tot heden.
RELIGIEUS MUSEUM HAPS IN DE ZEVENDE HEMEL
Het Rijke Roomse Leven in de afgelopen 50 jaar herleeft in het religieus museum "In de Zevende Hemel" in Haps. Een uitgebreide collectie religieuse voorwerpen (devotionalia) is gehuisvest in een smaakvol verbouwde ruimte aan de St. Hubertseweg 4
MUSEUMWINKEL RIJKEVOORT
Het dorpshart van Rijkevoort wordt al sinds 1914 gesierd door het winkelpand van de ‘Erven Verbruggen’, gelegen aan Kapelstraat 20. In het pand bevond zich naast een winkel ook een bakkerij, een café en een woongedeelte. Het pand is in een zeer originele staat. De inrichting van de winkel dateert van de jaren ’30 van de 20e eeuw en evenals de buitenkant van de winkel is ook de binnenkant zeer gaaf bewaard gebleven. Door de jaren heen is er erg weinig aan veranderd en recent is de buitenkant van het pand in oude staat hersteld. Na het groot onderhoud heeft Heemkundevereniging Rieckevorts Heem het beheer van het winkelinterieur op zich genomen.
VEDON MUSEUM BOXMEER
In het 'Vedon' museum in Boxmeer kunnen de bezoekers kennismaken met de geschiedenis van de bestrijding van insecten, de hiervoor gebruikte apparatuur en middelen door de jaren heen. In het entomologisch labaratorium staan ongeveer duizend verschillende soorten monsters uitgestald en het is mogelijk proeven te doen. Het museum is op afspraak en op monumentendag toegankelijk. een rondleiding is mogelijk op afspraak en duurt 2 Ã 3 uur; tevens excursiemogelijkheden voor bedrijven, scholen etc. (max. 15 pers. ) Raamstraat 2C, 5831 AT Boxmeer, 0485-57 11 86.
MUSEUM HET PETERSHUIS GENNEP
Museum voor archeologie en hedendaagse kunst . Jaarlijks organiseert Museum Het Petershuis een zestal wisselexposities op het gebied van moderne beeldende kunst en actuele thema’s. De vaste expositie betreft archeologische vondsten uit Gennep en de directe omgeving. Het museum richt zich op zowel volwassenen als op kinderen. De expositie moet kinderen via acht archeologische thema’s de rijke historie van Gennep en omstreken duidelijk maken.
MUSEUM 'T FREULEKESHUUS VENRAY
Museum ‘t Freulekeshuus is het cultuurhistorisch museum van Venray en omgeving. Sinds 1958 bouwt het aan een eigen collectie die sinds 1981 is ondergebracht in ’t Freulekeshuus. Dat ligt aan de Eindstraat, vlakbij de Grote Kerk in het centrum van Venray. Het museum verzamelt, bewaart, onderzoekt, presenteert en exposeert een vaste collectie van stukken die representatief zijn voor het culturele erfgoed van Venray en omgeving. Drie keer per jaar organiseert het toegankelijke tentoonstellingen rond een speciaal thema, meestal lokaal of regionaal, dat voor een breed publiek aantrekkelijk is.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten